Zelf regie houden met een mantelzorgwoning in Groningen en de rest van Nederland

Er zijn de laatste jaren steeds meer ouderen, bijvoorbeeld met dementie, die verzorging nodig hebben. Door de overheid wordt erop aangedrongen dat de ouderen zoveel mogelijk op zichzelf blijven wonen. Deze ouderen hebben vaak de hulp van één of meerdere van hun kinderen nodig. Omdat het niet altijd mogelijk is dat de ouderen in het huis van één van de kinderen worden opgevangen, wordt er, als het mogelijk is, een mantelzorgwoning gebouwd. De zorgwoning dient voor de persoon die de zorg van de oudere op zich neemt of als senioren bungalow. Het is een woning die op het terrein van het huis van oudere of kind wordt geplaatst, zodat ze dicht bij elkaar kunnen zijn.

 

Een zorgwoning laten bouwen – Regels en voorwaarden

Wanneer u aan bepaalde voorwaarden voldoet, kunt u vergunningsvrij een zorgwoning laten bouwen. U kunt hiervoor een kant-en-klare mantelzorgwoning in uw tuin laten plaatsen. Het is ook mogelijk vergunningsvrij een aanbouw aan uw woning te laten plaatsen of de garage om te laten bouwen. Het is belangrijk dat u eerst kijkt aan welke regels u moet voldoen om een zorgwoning te bouwen. Mocht u in regio Groningen wonen, kijk dan naar de regels voor deze provincie. U moet daarbij voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Dat gaat over de omvang, plaats en bouwbesluit. U moet voldoen aan de veiligheid, milieu, gezondheid en isolatie. Of u vergunningsvrij kunt bouwen, zie daarvoor www.omgevingsloket.nl.

 

Geeft u mantelzorg aan bijvoorbeeld uw kind, partner, ouder of andere naaste en besluit u een mantelzorgwoning in Groningen of elders in Nederland te realiseren?

Uiteraard vraagt iedere situatie om een eigen oplossing. Wij van Finhome BV werken nauw samen met Breinplaats en Breinbemiddeling. Deze organisatie is gespecialiseerd in het helpen van mensen (of naasten van mensen) met brein-gerelateerde problematiek. Denk hierbij aan bijvoorbeeld dementie of (aangeboren) hersenletsel.

 

Zo wordt er professionele steun, advies en tips aan huis gegeven vanuit Breinplaats.

Breinplaats werkt vanuit de Brein Omgevings Methodiek ontwikkeld door Dr. Anneke van der Plaats.

Casemanager dementie/ (N)AH ‘Peter Peltzer’ heeft jarenlange ervaring in de zoektocht naar passende uitkomsten binnen elk budget. Peter geeft lezingen, advies en cursussen. Dit kan intiem thuis of op locatie. Hij kan u helpen met eenvoudige aanpassingen en adviseren welke actie u zelf kunt ondernemen. Ook hulp bij de wet- en regelgeving, wanneer u bijvoorbeeld een zorgwoning wilt laten bouwen, behoort tot de mogelijkheid.

 

Het kan ook zijn dat u niet enkel zoekt naar een mantelzorgwoning maar dat u ook op zoek bent naar mantelzorgvervanging. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie gaat, of de belasting te zwaar is. Mogelijk komt u in aanmerking voor respijtzorg. Respijtzorg betekent dat iemand de zorg even van u overneemt.

Vanuit Breinbemiddeling wordt er professionele zorg aan huis geboden.

 

Wilt u een mantelzorgwoning laten bouwen in Groningen of andere locatie in Nederland? Finhome BV helpt u hier graag bij. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden en bouwen we wat u voor ogen heeft. Bel ons of vul het contactformulier in voor een afspraak.